tiistai 28. lokakuuta 2008

Syysvaellus Abiskon suunnalla 18.-23.10.

Reitti: Abisko – Lapporten – Besseväggi – Bieggariehppi – Alesjaure – Unna Allakas – Sjangeli – Abiskojaure- Abisko

Reissukuvat

18.10.2008 Abiskoon ja muutama km ylös tunturiin telttaileen
Kävelyä 4 km, nousua 180m

Ajelin Abiskoon, jonne jätin auton. Meni aika myöhäiseksi töitten takia, joten kävelin pimeässä muutaman kilometrin polkua ylös Lapportenia kohti ja jäin telttaan yöksi.


19.10.2008 Abisko – Aliseatnu/Vierrojohka
Kävelyä 25 km, josta lumessa kahlaamista 10 km. Nousua 550m.

Kävelin Lapportenin kautta Aliseatnu/Vierrrojohka risteykseen. Lumiraja meni n. 700m:ssä, joten ylempänä oli raskaampaa kahlata lumessa. Lumi upotti n. 15cm, mutta rasittavuus vaihtelee hyvin paljon pinnan mukaan. Vaikeimpia kävellä on lumi, jossa on n. 2cm jääkerros päällä. Tämä kerros kestää melkein koko painon, mutta murtuu ja sitten pitää ottaa jalalla vastaan uudestaan. Tuntuu kuin joka askeleella olisi kaksi askelta. Toinen inhottava on , jos on kivikkoa. Ei tiedä missä kivet ovat ja matkanteko tyssää monesti siihen, että jalka luistaa piilossa olevalta kiveltä maahan ja tasapainon hakemisen jälkeen vasta saa otettua seuraavan askeleen. Sitä kun tekee muutaman kymmenen kilometriä niin reidet ja pohkeet ovat valmista kauraa.
Lapportenille kävely on tylsää kun matkaa on Abiskosta peninkulma, se on ylämäkeä koko ajan ja maisema ei vaihdu yhtään. Takana järvi, edessä samat vuoret. Mutta sen jälkeen alkaa alamäki ja jokilaaksoissa ei ollut lunta, joten kävely oli taas helppoa.
Olin teltassa yötä jokilaaksossa. Illalla oli kirkas ilma ja heti auringonlaskun jälkeen jo -12 astetta pakkasta. Onneksi yöllä pilvistyi ja aamulla oli enää pari astetta pakkasta, joten 3vuodenajan pussissa tarkeni juuri ja juuri nukkua.


20.10. Aliseatnu – Alesjaure
Kävelyä 25 km, josta lumessa kahlaamista 10 km. Nousua 830m

Aamulla taas hiukka jokilaaksoa eteenpäin ja ylös Bieggariehppin laaksosta. Laakso perällä on tiukka nousu ja pieni jäätikkö josta laskeutuu Moarhmmajohkan laaksoon ja edelleen Visttasväggiin. Taas sama homma, ylempänä oli ihan tarpeeksi. Olin unohtanut lisäksi säärystimet kotiin, joten housunlahkeet ja sukat olivat kivasti märät päivän päätteeksi, niin kuin ne olivat edellisenä päivänäkin. Pikapatentin keksin jekkulangasta. Niillä housunlahje kiinni vaelluskenkään niin ei tarvinnut joka askeleella tyhjennellä kenkiä lumesta. Tämä ei tosin kastumista estänyt, mutta eipä haittaa koska illaksi pääsin kuivattelemaan sukat ja kengät ensimmäistä kertaa kahteen päivään.


21.10. Alesjaure – Unna Allakas
16km, josta lumessa kahlaamista 10 km. Garddecohkkan huiputus (1507 m). Nousua rinkan kanssa 430m ja ilman rinkkaa 280m.

Matka jatkui seuraavana päivänä vuorten yli Unna Allakas tuvalle. Lunta oli aika paljon, joten 14km matka oli ihan tarpeeksi sille päivälle. Sää oli ihan kiva, mutta varsinaisia woah-maisemia ei ollut niin hirvittävästi. Tosin Abiskon ja Kebnekaisen vuoret näkyivät kaukana ihan mukavasti. Kiikuin matkan varrella Garddecohkkan päälle josta oli hienot näkymät. Kannatti tehdä parin kilsan kiertolenkki. Ylhäällä tuuli sen verran että maisemien ihailu jäi lyhyeen.


22.10. Unna Allakas – Abiskojaure
Kävelyä 23km, ei mainittavia nousuja.

Aamusta lähdin kiikkumaan Sjangelin vanhalle kaivosalueelle. Siellä oli vielä vanhoja rakennuksia pystyssä ja kaivoksia pääsi suuaukolta tutkimaan. Paljon ei näkynyt, kun niissä oli vettä. Tämän jälkeen alas laaksoon ja helpoa kävelyä Abiskojauren tuvalle.


23.10. Abiskojaure – Abisko
Kävelyä 13km, ei mainittavia nousuja.

Helppo pätkä takaisin Abiskoon, josta autolla pois. Ei mitään ihmeellistä nähtävää välillä, paitsi Giron-vuori on aika komea.


Ajatuksia reissusta
Minulla oli ensimmäisen kerran mukana SPOT Satellite Messenger. Härveli on GPS-paikantimen ja satelliittipuhelimen yhdistelmä. Toimii siten, että nappia painamalla se lähettää tekstiviestinä tai sähköpostilla tiedon valittuihin osoitteisiin. Sähköpostissa on linkki nettisivulle josta näkee sitten Google Mapsin kautta missä sillä hetkellä on menossa. Laitteessa on myös automaattinen tracker-toiminto, joka lähettää paikkatiedon 10min välein. Laite on ennen kaikkea turvallisuusvaruste. Yhtä nappia painamalla lähtee tieto hätäpalveluun ja sieltä sitten saa helikopterin paikanpäälle. Viestintä on satelliitin kautta, joten kuuluu joka paikassa. Painoa on reilu 200g mutta helppo ja halpa henkivakuutus yksinreissaavalle.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Pistähän poihka meikä siihen listaan joille se sähköposti lähtee ... ainaki.. että näkee missä päin muailmaa oot liikkeellä ...

Unknown kirjoitti...

Terve,

Mistä hommassit ton laitteen?